Σελίδες

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Θριάμβευσε το Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου στο 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΔΟΥΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Με μεγάλο θριαμβευτή το Θεατρικό εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια», που  απέσπασε δώδεκα διακρίσεις στην παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο», στο φιλόδοξο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλη, έκλεισε η αυλαία του ώριμου και αναγνωρισμένου πανελλαδικά  3ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας. 


Το Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε με πρωτοφανή συμμετοχή κόσμου στην θεατρική αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», άρχισε τις εργασίες του την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε με την Τελετή λήξης την Κυριακή 14 Οκτωβρίου.  

Η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ που συνέθεταν, η σκηνοθέτης Έρση Βασιλικιώτη, ο ηθοποιός Νίκος Βερλέκης, η χορογράφος Νίκη Παπαδάκη, ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Λεοντής και η συγγραφέας Ελένη Χαβιαρά, τίμησαν το Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου με οκτώ βραβεία και τέσσερις επαίνους.

Συγκεκριμένα στο έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» απονεμήθηκαν:

Βραβείο Α΄ καλύτερης παράστασης.  
Βραβείο σκηνοθεσίας στον Τάσο Σταθά.  
Βραβείο Ενδυματολογίας.
Βραβείο Β΄ Ανδρικού ρόλου, απονεμήθηκε στον ηθοποιό Τάσο Σταθά που υποδύθηκε τους ρόλους  Κλέφτη, Κολοκοτρώνη, Καραγκιόζη.
Βραβείο Α΄ Γυναικείου ρόλου στην Ελένη Ληξουγιώτη που υποδύθηκε τους ρόλους  Ρωμιάκι, Πυθία, Φυλακισμένος.
Βραβείο Προγράμματος στην Νίκη Παπαγιαννάκη και Τρυφωνία Βυρώζη.
Βραβείο φωτισμού στον Τάκη Παπαλουκά.
Βραβείο Μουσικής επιμέλειας.

Έπαινο ερμηνείας τραγουδιών απέσπασαν: ο τραγουδιστής Θανάσης Οικονόμου και η ηθοποιός Γιώτα Αλογάρη  
Έπαινο απέσπασαν οι ηθοποιοί Γιώργος Μαρσέλος που υποδύθηκε το ρόλο Ρωμιός και Δημήτρης Βλάχος που υποδύθηκε τους ρόλους Μακεδόνας, Καπετάνιος, Ρώσος, Βεληγκέκας, Βενιζέλος, Λαός.  

Το θεατρικό εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια» λειτουργεί από το 2005 ως αυτόνομος φορέας, στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο χώρο, απασχολεί περίπου 40 ερασιτέχνες ηθοποιούς και μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει ποικίλα έργα του ελληνικού και παγκόσμιου  δραματολογίου.

Η θεατρική ομάδα του μαρτυρικού Διστόμου είναι πρώτη φορά που συμμετέχει στον θεατρικό θεσμό της Ιεράπετρας με τα μαρτυρικά χωριά της. Στο τέλος της παράστασης τονίστηκε ο κοινός αγώνας τους, μαζί με άλλες περιοχές της Ελλάδας, για την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων την περίοδο της κατοχής 1941-1944.

Το έργο

«Το μεγάλο μας τσίρκο»….είναι η Ελλάδα, στη σκηνή της οποίας παρελαύνουν γελωτοποιοί, ζητιάνοι, ψεύτες, ανδρείκελα, συνεργάτες των Γερμανών αλλά και ο Κολοκοτρώνης, πρόσφυγες, αντιστασιακοί.
Έλληνες και Ελλάδα λοιπόν στο κοσμοθέατρο της επιθεώρησης, στην αρένα τουτσίρκου, ένα πανόραμα από νούμερα και σκηνές από τη μεγάλη Ιστορία του Έθνους, στην οποία εγγράφονται οι μικρές ιστορίες των κατοίκων της μυθικής αυτής χώρας, οι οποίοι μιλούν τη γλώσσα των θεών.  
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο που έχει γραφεί με τη μορφή πολιτικής – σατιρικής επιθεώρησης. «Ιστορική κωμωδία» το αποκαλεί ο ίδιος ο συγγραφέας που πρέπει να παιχθεί από ηθοποιούς «αστείους στο έπακρον». Τα ιστορικά παραδείγματα είναι παραμορφωμένα με τρόπο αστείο και με μια συγκεκριμένη στράτευση: τον παραλληλισμό με τις σημερινές καταστάσεις.

Συντελεστές

Κατασκευή σκηνικών: Έμμυ Καγιά, Γιάννης Σπίνος
Επιμέλεια κουστουμιών: Θεατροφρένεια
Κονσόλα ήχου, φώτα: Π. Βέλιος, Τ. Παπαλουκάς
Φωνητική διδασκαλεία: Κατερίνα Ζάκκα
Χορογραφία: Λένα Σύρου
Κίνηση: Λένα Σύρου, Τάσος Σταθάς
Αφίσα, πρόγραμμα: Νίκη Παπαγιαννάκη, Τρυφωνία Βυρώζη
Φωτογραφία: Αχιλλέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου